Detox, bra eller anus? Eller: hur man undviker att prata med en läkare.

P.g.a en kort Twitterutbyte blev jag intresserad av att ta reda på huruvida detox är något som har substans. För att ta reda på mer av det börjar jag med att fråga the allmighty Google och hans kusin Wikipedia. Och JA, jag inser att Internet inte är en perfekt källa. Men jag ville se lite åt vart det lutade. Jag pratade sedan också med en läkare för att förstå hur kroppen skyddar sig mot förgiftning m.m.

Först lite historik. Så om man skall hårddra det så har detox sina rötter i Ayurveda. Ayurveda har utav bristen på vetenskapliga bevis (Ni vet, resultat av den vetenskapligametoden, evidensbaserad effekt, peer review mm. Ett bra sätt att mäta saker faktiskt!) stämplats som pseudovetenskap. Trots detta har en del preparat som används i Ayurveda gett intressanta resultat och detta forskas/har forskats vidare på.

För att ett fåtal preparat är vettiga betyder inte att hela troendesystemet är korrekt. Jämför med att dagens läkemedel med vetenskapligt bevisad effekt är de aktiva komponenterna från saker man hittat i naturen. Vetenskapen var smart nog att räkna ut vilken del av dem som funkar och sen inkorporerat dessa i läkemedel. Varför? Jo för självklart minskar risker för bieffekter eller kombinationseffekter om man håller sig till de komponenter man är intresserad av för att åtgärda ett symtom eller sjukdomsorsak. Logiskt, eller hur?

Vidare ser man att Ayurveda är granne med Homeopati. Här är det dags att verkligen dra öronen åt sig. Homeopati har inte heller någon evidensbaserad effekt. Man skulle kunna säga att homeopatisk behandling är som att dricka vatten (pun intended). Man kan också se efter att ha Googlat på detox ett tag se att det är en industri utan dess like. Massor av ”Doktorer” och ”Terapeuter” (roligaste idag, ”Näringsterapeut”, vad hände med dietist?) m.fl. personer förklarar hur viktigt detox är och hur JUST deras lilla metod eller preparat löser dina problem. Lösa referenser till studier m.m. distribueras också. Enligt wikipedia har detox inte kunnat stödjas i några vetenskapliga studier. Kanske för att kroppens hantering av toxiner gör att detox kurer är ren bogus.

Så alla varningslampor blinkar och ringer. Nån kan tjäna pengar på ett grått område där det är lätt att dupera folk med lite fackspråk. Nåja, vidare på detox. Hur är det tänkt att detox skall fungera? Jo, kroppen skall samla på sig gifter, toxiner och slaggprodukter som man har svårt att bli av med. Och dessa toxiner definieras inte särskilt noggrannt. För att bli av med dessa skall man då enligt detox läran fasta, dricka te, grönsaksjuice och annat ”smarrigt”. Råd som att sluta med alkohol, narkotika, tobak samt sundare livsvanor och motion förekommer också. Låt mig särkilja de senare råden från kostråden och detox funktionen som sådan.

JA, du mår bättre om du ger fan i sponken, sprutan och ciggen! I shit you not! Jag tror också att din sparbössa riskerar att bli fetare om du inte lägger dina pengar på detta. Dessutom är det fantastiskt bra att motionera. Så dessa råd är mer generella och relaterar inte till detox i sig själva.

Men den påstådda förgiftningen av kroppen då? Kroppen har ett reningsystem. Kroppen kan alltså själv hantera sånt som den inte vill ha kvar. I de fall kroppen inte kan bli av med produkter beror det antingen på att kroppens ”styrsystem” för reningsverket kajkat ur, ett organ slutat fungera eller att kroppen tillförts så stora mängder av ett ämne så den inte kan hantera volymen. Och om något av ovanstående inträffar, då är det läge att uppsöka läkare! Om ”styrsystemet” är ur led kommer du få behandling som hjälper styr upp ”styrsystemet” igen och kroppen kan själv rena sig. Om ett organ slutat funka som t.ex. njurarna, är det fara på färde. För disfunktionell njurfunktion används t.ex. dialys. Om man fått för hos dos av något måste det tas ur kroppen. T.ex. genom kräkning eller med någon kemisk agent som hjälper kroppen spjälka ämnet till ofarliga komponenter.

Lägg märke till här att om du har ett förgiftningssymtom kommer följande saker inte att hjälpa: Aquadetox med magiskt fotbad, grönsaksjuice, kålprodukter, ingefära, fasta, skinpeeling etc.

Så slutligen kan man säga att om du under lång tid känner dig patologiskt hängig och energilös och det inte relaterar till psykologiska faktorer, se över dina kostvanor och motionera. När jag säger kostvanor menar jag att du skall spola kröken, röken och nålen. Samt äta en balanserad kost. För all del skär ner på koffein, drick grönsaksjuice. Inte för att det detoxar, men för att det är nyttigt generellt. Ge dig inte in på fasta eller andra skumma dieter. Man måste hela tiden tillföra kroppen allt den behöver.

Och DU, om det ändå håller i sig, konsultera en LÄKARE inte en KVACKARE. Eller förresten, mer generellt innan du surfar på Internet och letar detox eller andra saker att lösa dina hälsoproblem med, KONSULTERA EN RIKTIG LÄKARE! Internet kan inte ersätta dem!

Referenser:

Pro Detox, bara sök på ”detox” eller ”detox kur” på Google och du får mycket läsning om hur detox påstås fungera. En hel del står i strid med hur kroppen fungerar på riktigt.

Con Detox

Sök på wikipedia efter Detoxification samt Drug Metabolism. Vad gäller mer generell information om hur kroppen fungerar har jag pratat med en legitimerad läkare.

This entry was posted in Skepticism. Bookmark the permalink.

Kommentera