Vaccinera er själva och era barn av hänsyn till andra och deras barn!

Vaccinationsfrågan väcker hos mig som förälder till ett astmabarn heta känslor. Faktum är att en influensa skulle kunna sluta mycket allvarligt för min lilla flicka, kanske t.o.m leda till det förbjudna ingen förälder vill tänka. Det finns ju också andra sjukdomar man kan vaccinera sig mot och det är ju bra. Oavsett om dessa andra sjukdomar är allvarliga eller ej finns ingen orsak att barn skall vara sjuka i onödan. Speciellt med tanke på att eventuella biverkningar av vaccinen är mycket färre och mindre allvarliga än eventuella konsekvenser av sjukdomarna.

I detta debattinlägg kommer jag inte hänvisa till några studier eller forskning. Det känns meningslöst då konsensus inom läkarvetenskapen är den samma och det finns en uppsjö studier som visar det jag försöker uttrycka. Sen finns det ett mindre antal studier som försöker visa att vaccination är skadligt på olika sätt. Men i slutändan har de visat sig vara felaktiga, malignt eller av misstag, och därmed motbevisats. Trots detta finns det ett antal människor som avstår från vaccinering i olika former. Utan att avväga konsekvenserna.

Bara för att du tror att hoppa vaccineringen är ok, betyder inte att vi andra hunnit vaccinera oss. Så om JUST DU lyckas få svininfluensa eller annat, kan du lyckas smitta oss som tänkte vaccinera oss innan vi hunnit med det. Och tänk också på att just t.ex. svininfluensa kan man bära på utan att man märker det eftersom vi alla är olika känsliga. Och sen för du det vidare till ett astmabarn som avlider av följd komplikationer från influensan. Var det då så genomtänkt att inte vaccinera sig?

Så låt oss slå fast ett par faktum. DU/DITT BARN kommer inte dö av ett vaccin. DU/DITT BARN kommer inte få allvarliga biverkningar. DU/DITT BARN kommer inte få autistism. Regeringen försöker INTE kontrollera sin befolkning med kemiska agenter i vaccin.

Så snälla, utav hänsyn till min dotter och andra barn med känslighet mot onödiga infektioner och sjukdomar, vaccinera dig! Vaccinera dina barn! Din tanklöshet och brist på upplysning kan få dödliga konsekvenser för andra. TÄNK PÅ DET!

This entry was posted in Skepticism. Bookmark the permalink.

17 Responses to Vaccinera er själva och era barn av hänsyn till andra och deras barn!

 1. Simon Klein says:

  Vad kul att det finns fler som brinner för denna fråga (även om det är tråkigt att den finns att ha en åsikt om). Vaccinering är, enligt mig, en av de största frågorna just eftersom det kan handla om liv eller död, både för personen i fråga, men även för de runtom!

  Jag skrev ett liknande inlägg om samma fråga i min blogg för någon månad sen, http://wp.me/p1OWni-1D. En vän till mig var allergisk mot en av beståndsdelarna i H1N1-vaccinet, och dessutom i en riskgrupp, så jag skriver om varför det är så otroligt viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, och att det inte bara påverkar en själv om man väljer att avstå vaccinering. Jag skrev även två mer vetenskapligt inriktade inlägg om den felaktiga kopplingen röda hund/mässling/påssjukavaccin-autism (http://wp.me/p1OWni-1J) och ett om det riktiga, men fortfarande svaga, sambandet mellan Pandemrix (mot svininfluensan) och narkolepsi (sömnsjuka).

  Jag ser att bloggen är relativt ny, precis som min, jag hoppas att du får en rolig tid som skeptisk bloggare! 🙂

 2. darkiesan says:

  Hej Simon!
  Tack för feedback.
  Jag är också glad att du hade två bra länkar till dina inlägg så andra läsare kan fördjupa sig ytterligare i frågan. Jag skall läsa din blogg också eftersom den verkar intressant!
  mvh
  Darkiesan

 3. darkiesan says:

  Det är en tragedi för varje människa som fått en biverkning av Pandemrix. Men vi får inte glömma att risken för en biverkning är lägre än att faktiskt drabbas av och sedan dö i svininfluensan. Så matematiskt är det alltså enkelt att välja att vaccinera sig.

 4. darkiesan says:

  Hörde nyligen argument i stil med ”varför var det så kritiskt att vaccinera sig mot svininfluensan, det blev ju ingen vild epidemi”. Nej, tacka Tor och Oden för det! Vi hade ju en mycket hög vaccineringsgrad i Sverige (tack Smittskyddstyrelsen och Socialstyrelsen) så Svininfluensan fick ju inget bett.

  Och vi skall inte glömma att visst avled ett antal människor i Sverige i Svininfluensa, men det glömmer människor gärna när dom ser nyheter som bara betonar en mmycket liten minoritet som lever men med biverkningar av Pandemrix.

  Man bör också tillägga att Pandemrix tillverkades under stor tidspress och han inte testat lika rigoröst som många av de andra vaccin vi använder idag. Den virusstam som tillhör Svininfluensan är nu tillagd i den vanliga säsongsinfluensa vaccinet, som är mycket välbeprövat och vältestat, dvs risken för bieffekter är mycket mycket lägre än Pandemrix.

  Och du, fortfarande, matematiskt, var risken högre att dö i Svininfluensa än att få biverkning av Pandemrix.

 5. Marcus says:

  Är ni helt kloka eller? Det var ett jäkla liv i media om svininfluensan. Så vips så fanns där ett vaccin. Jag vägrade att ta sprutan för att det inte testats tillräkligt så jag tycker den här masshysterin var fullkomligt idiotiskt och oansvarigt som förälder att vaccinera sina barn. Titta på statistiken hur många dog utav influensan och hur många fick narkolepsi? Så ser man att man förstörde livet för fler än vad man räddade hur fan ska man göra som förälder till ett barn med narkolepsi ?? En människa med narkolepsi kommer inte att kunna ta körkort, många jobb stängs, och det blir en väldigt tung uppgift för föräldern att tackla det här.
  Då blir jag förbannad när ni sitter och säger tvärtom och att risken är högre att dö utav influensan än att få narkolepsi!! Vakna tänk om det hade hänt ditt barn! Okänsliga kräk!
  Många fler vaccinerade sig i % i Sverige än tex Frankrike
  Man ska vara kritisk till nya mirakel kurer

 6. darkiesan says:

  Hej!

  Kolla följande: http://tankebrott.nu/2012/02/21/svd-atterstam-och-pandemrix-ohederlig-strategi

  Vi hade stor genomslagskraft på vaccineringen i Sverige och därmed förhindrades en pandemi eller risken för en pandemi. Och matematiskt är fortfarande risken för biverkningar lägre än att få Svininfluensa och dö i ett ovaccinerat samhälle.

  Nu hade vi faktiskt ett antal dödsfall i Sverige i Svininfluensa, blöder du lika mycket för dem? Dom hade klarat sig om de vaccinerats eller folk i deras närhet vaccinerat sig.

  Om det är nån tröst, ingår nu Svininfluensa viruset i den vanliga säsongsinfluensa vaccinet. Dvs ett vaccin som är mycket vältestat där man skrubbar bort farliga biverkningar i jämförelse med Pandemrix. Så nu kan man riskfritt skydda sig mot Svininfluensa.

 7. darkiesan says:

  Kan tillägga att hela min familj, vuxna och barn, vaccinerade sig med Pandemrix utan biverkningar.

 8. Marcus says:

  Absolut tycker jag det är fruktansvärt att folk har dött av influensan. Men det är många fler som har fått livet förstört pga för lite fakta om biverkningar om det i Sverige. De som dog hade kanske utvecklat narkolepsi istället? Lätt att vara efterklok i något du inte vet men då kan vi lika gärna slörpa antibiotika i förebyggande syfte till allt. Så kan man vara efterklok om resistenta bakterier. Svininfluensan blev inte mycket utav pandemi i resten av Europa och där var inte mycket mer än 20-40% i de flesta länder som tog vaccinet…. Att Svensson gör precis som staten säger är ganska unikt för ett land.
  Blöder du för de som fick narkolepsi?
  Jag kan tillägga att ingen i min familj gick på tramset att ta sprutan med giftet. Vuxna och barn.
  All makt åt Tengi…. Ehrm Staten menar jag.

  • darkiesan says:

   Jag undrar om du opponerar dig mot funktionen av vaccin eller om du opponerar dig mot statlig kontroll…

   Och appropå efterklok. Det är lätt att vara efterklok, men när man tar beslut måste man ta det på de fakta man har just då. OM det hade blivit en svår pandemi och vi inte hade vaccinerat stor del av populationen hade det kunnat bli allvarligt. Men det kan man inte veta innan. Och läget var också så att man inte hade hunnit lägga ned samma tid på utveckling och tester som man brukar på ett vaccin när man gjorde Pandemrix.

   Denna gång blev det fel med biverkningar och ingen störrre pandemi (bla för att folk tog det kanske på allvar och tvättade sina händer noggrannare mm mm), men det hade varit en riktigt rysare om det blivit det. Så visst är det tragiskt med de som drabbats av narkolepsi and what not, men detta vet vi nu när vi är efterkloka. När man tog beslut fick man gå på det man visste och viktigt att minnas:

   1) biverkningar var inte kända vid beslutet om massvaccinering
   2) Man kunde inte veta till 100% hur svår pandemi man kunde vänta sig.

   Så igen, om du inte är expert, epidomolog, virolog eller läkare, kan man ju fundera på om kanske Smittskydssinstitutet inte är en bra instans att lyssna på.
   Alternativet är ju foliehatt på…

   Tankebrott i sin artikel har fler referenser man kan läsa. Vill man få mer info om hela storyn, kan man alltid läsa på WHO hemsida, Smittskydssinstitutets hemsida. Du kan också lyssna på Skeptikerpodden där man har en intervju med den person som var generaldirektör under den period när beslut om massvaccinering togs. Du kan också läsa mer på vaccin.nu.

 9. Marcus says:

  Tankebrott är inte mycket till källhänvisning….. Lika mycket som vargfakta för jägarna………

 10. Peter Lundin says:

  Marcus,

  Vilken är poängen du vill göra, egentligen?

  Om du hade bemödat dig att titta på Tankebrott hade du sett varifrån informationen kommer, bla SMI.

  Vilka är dina källor för de påståenden du gör?

 11. Pekka S says:

  Hej Marcus, peka gärna ut vilka felaktigheter du hittar på Tankebrott istället. Annars ser ditt avfärdande ut som tom retorik.

 12. Absolut tycker jag det är fruktansvärt att folk har dött av influensan. Men det är många fler som har fått livet förstört pga för lite fakta om biverkningar om det i Sverige. De som dog hade kanske utvecklat narkolepsi istället?

  För lite fakta om biverkningar? Ingenstans i de kliniska testerna fanns det indikationer på att narkolepsi skulle vara en sådan biverkan.

  Betänk att cirka 6 miljoner personer vaccinerades. Även om man räknar på att det är ett rätt stort mörkertal av fall så kan vi konstatera att det så pass få fall i en population att det skulle vara väldigt svårt att se det öht i kliniska försök.

  Om vi uppskattar mängden drabbade av narkolepsi till 500 personer i Sverige idag delat på andelen vaccinerade får vi 500/6 000 000 = ,000083 fall/vaccinerad. Detta innebär att vi skulle behöva vaccinera 12 500 personer för att få fram ett fall av narkolepsi. Sen är frågan hur många fall av narkolepsi som skulle behövas för att det skulle märkas. 2? 4? 6? Andelen försökspersoner blir brutalt stor redan vid en liten andel narkolepsidrabbade.

  I övrigt är ditt inlägg ett enda stort ”lätt att vara efterklok men…”.

  Sen, för debattens skull; undvik att kalla folk för kräk. Oavsett ståndpunkt.

 13. Även om jag inte gillar att väga döda kontra drabbade kontra friska så är det kanske relevant att lyfta denna typ av info:

  Uppskattningsvis 284.500 människor dog till följd av pandemin, runt 15 gånger fler än det antal som bekräftats av laboratorier, enligt en ny studie som publiceras i Lancet Infectious Diseases.

  En internationell forskargrupp skriver att siffran kan vara så hög som 579.000.

  De bedömer att över hälften av dödsfallen inträffade i Afrika och Sydostasien, som svarar för 38 procent av världens befolkning.

  I Afrika och Asien har man tidigare trott att 12 procent av dödsfallen skedde. Den nya forskningen visar istället att så många som 51 procent av de dödliga sjukdomsförloppen kan ha inträffat på dessa platser. Det resultatet känns mer rimligt menar forskarna bakom studien, eftersom möjligheten att få sjukvård är mindre i fattigare länder, skriver CNN.

  En anledning till att antalet dödsfall kan ha underskattats är att man tror att att en del länder, främst u-länder, inte har kunnat samla in data om antalet dödsfall på ett korrekt sätt.

 14. Marcus says:

  Så enligt er så var det ok att offra människor till narkolepsin… Fan blir mörkrädd!

 15. Peter Lundin says:

  Marcus,

  Det är ingen som påstår att det är ” ok att offra människor till narkolepsin”.

  Vad vi säger är att konsekvenserna av att inte vaccinera sig, bevisligen, är avsevärt värre. Jag förstår inte hur du får det till att ”offra”, då biverkningarna inte var kända innan.

Kommentera